UPC wil dat je in de meterkast telefoneert

Download PDF

Onlangs heb ik internet van XS4ALL en telefonie van KPN ingeruild voor alles van UPC waar ik het volgende pakket heb besteld:

  Fibre Power 60
  Standaard Telefonie
  Digitale TV Royaal HD met DVR

Best een riante combinatie van diensten en UPC biedt ook nog 100% installatie garantie – dus dat zal wel goed komen, dacht ik. Wat UPC niet vertelt is dat ze alleen garanderen dat de diensten werken op het punt waar het kabelsignaal je woning binnenkomt. Bij de meeste nieuwbouw huizen is dat in de meterkast. In de meterkast sluiten ze het modem aan – anders kunnen ze niet garanderen dat je de snelheid en stabiliteit krijgt die ze beloven.
Prima, maar hoe zit het dan met computers, telefoon en de decoder voor digitale TV aansluiten?


“Moeten die in de meterkast aangesloten worden op het modem?” vroeg ik op een onopgemerkte sarcastische toon aan de zesde UPC medewerker die ik deze week aan de lijn had.

“Ja, maar u heeft een draadloos modem dus u hoeft uw computer niet bedraad aan te sluiten,” antwoordde hij vriendelijk.

“Dat is zo, maar ik wil liever bedraad voor optimale snelheid en overigens verkopen jullie het pakket ook zonder draadloos modem. Wat moeten die mensen dan doen?”

“Het modem moet aangesloten worden op de hoofdaansluiting in uw woning.”

“Dat is geen antwoord op mijn vraag.”

“Maar u heeft een draadloos modem.”

“Ja dat weet ik… Maar wat als ik dat niet had?”

“U moet het modem aansluiten op de hoofdingang”.

“Maar ik ga toch geen computer in de meterkast plaatsen?”

“Dan kunt u een draadloos modem gebruiken”.

“Argh! Laat maar… Maar hoe zit het met de telefoon dan? Verwachten jullie dat ik die ook in de meterkast plaats? De telefoon moet tenslotte op het modem aangesloten worden, toch?”

“Dat klopt, mevrouw.”

“Dus?”

“Dus die kunt u aansluiten op het modem”.

“In de meterkast?”

“Dat klopt”.

“Dus ik moet staan bellen in de meterkast?”

“Heeft u geen draadloze telefoon?”

“Jawel.”

“Dan kunt u in een andere kamer bellen.”

“Maar het basis station van de telefoon staat dan in de meterkast.”

“Als u dat niet wilt kunt u een monteur een draad laten trekken naar een andere ruimte.”

“Ja! Dat zou ik graag willen. Dat is dan kosteloos binnen de installatie garantie, neem ik aan?”

“Nee, daar moet een andere monteur voor komen. Onze monteurs installeren alleen het modem in de meterkast.”

“En wat kost zo’n monteur die wél kabels kan trekken?”

“Voorrijkosten zijn €65. Het uurtarief weet ik helaas niet. Ik kan u wel het telefoonnummer geven van een monteur.”

“Dus dit betekent dat ondanks jullie 100% installatie garantie, ik minstens €65 extra kwijt ben om niet in de meterkast te hoeven bellen.”

“Dat klopt mevrouw.”

“Ik ga er nog even over nadenken.”

“Dat is prima mevrouw. Aan het begin van dit gesprek heb ik aangegeven dat u graag wil helpen met uw vraag over UPC. Heb ik u goed kunnen helpen en kan ik verder nog iets voor u doen?”

“Neeeeeeeeeee. Rot op!” [OK, dat zei ik niet, maar wilde wel.]

We hebben het modem nu zelf op een CAI punt in de woonkamer aangesloten wat op zich lijkt te werken, maar de verbinding is heel erg wisselvallig en valt soms helemaal weg. Aangezien UPC geen enkele garantie geeft voor haar diensten als het modem niet is aangesloten op de hoofdingang (bij ons dus de meterkast) vrees ik dat we toch moeten kiezen voor een monteur. Wat zeg ik? Twee monteurs (en een vette rekening)!

To be continued….

Category: Internet | Tags: , ,

17 comments on “UPC wil dat je in de meterkast telefoneert

 1. Dat is toch logisch. De stroomleverancier gaat ook tot de meterkast en alles binnen in huis is voor jezelf en dat vind men wel logisch. Ze zijn verantantwoordelijk voor de verbinding tot in je huis verder is het aan de gebruiker.

 2. Ik heb een meterkast buiten mijn voordeur, toch staat mijn UPC modem gewoon in de woonkamer… met daaraan via ethernet mijn Timecapsule aangesloten en mijn telefoon.
  Het kan dus wèl. Maar wat een ellende!

 3. Heeft een monteur dat geregeld of heb je het gewoon daar zelf ingeprikt?

 4. Eigenlijk is het gek dat huizen niet standaard met telefoon en (andere) netwerkaansluitingen in alle relevante vertrekken opgeleverd worden.

  Ik snap dat UPC nooit verantwoordelijk kan zijn voor (evt. slechte) bedrading in huis, maar iedereen loopt hier toch tegenaan? Gelukkig heb ik een ouder huis, waar alles op een handige plek binnenkomt…

 5. Het is bij mij net zo geggaan, een jaar lang met UPC aan de lijn om uiteindelijk op te geven en terug naar XS4ALL. Liever 6mb dat werkt dan 20mb dat 3 keer per week uit ligt.

  Hulp van UPC beneden maat, onbeschoft en onbekwaam.

  Ik ga persoonlijk nooit meer terug….

 6. Je hebt helemaal gelijk. Ik heb de aansluiting (splitter) expres niet in de meterkast bevestigd, maar gewoon in de tv aansluiting van de woonkamer.Heb de telefoon dus gewoon in de woonkamer.Veel praktischeren werkt fantastisch bij mij, haal gewoon de juiste snelheid.
  1 tip: bij mij was de internet verbinding in het begin ook wisselvallig. Heb mijn router op een ander kanaal gezet en sindsdien geen enkel probleem meer.

 7. Ik heb trouwens geen slechte ervaringen met de helpdesk van UPC en de produkten in het algemeen.
  Vind ze persoonlijk wat sneller van begrip dan die helpdesk van KPN en ook snelle reakties. Maar dat is voor iedereen persoonlijk.

 8. De laatste jaren is de service bij UPC aanzienlijk verbetert, maar…. mijn 25 mB down verbinding gaat meestal niet harder dan 4 of 5 mB. En ook wel 0,5 mB . Na veel mailen en bellen ben ik nu zover dat men er niet meer van uit gaat dat het allemaal aan mijn pc ligt ( gelukkig valt de telefoon ook regelmatig vanzelf uit en daar heb ik met de pc geen invloed op, al wilde een medewerker me ook dat verhaal door de strot duwen).
  Al met al, mijn internetsnelheid is slecht, UPC stuurt de ene na de andere monteur, steeds weer als ik klaag. Maar oplossen, nee, zover is het nog niet…

 9. ik heb vanaf 22 januari 2012 een drie in 1 pakket genomen en een en al ellende,dvd deed het niet meer maar niets was gezegd,heb een eigen monteur moeten laten komen om weer t.v. te kunnen kijken,en iemand voor de p.c.en allemaal kabels door mijn huis,met matten er over heen tegen vallen,o.a.voor stroom naar de meterkast waar geen stopcontact zit,maar niets dan ook niets meldt men,de media box stoorde enorm op de de t.v.en heb nu weer anoloog t.v.in de woonkamer en de mediabox staat in de slaapkmer aangesloten op die t.v.waar geen dvd speler zit,wat een onkosten, wat een zoek het maar uit bij upc dat kan gewoonn niet,zo’n maling als ze aan je hebben,je bent in hun mandje en winst voor hen, de zure pruimen zijn voor de klant die niets wist,was 8 dagen zonder telefoon,vergaten een nieuw mailadres te sturen,draadloos moeten laten instaleren en ga zo maar door.

 10. Dank voor je herkenbare verhaal! Woon net in een nieuwbouwhuis en kwam erachter dat ik alleen een hoofdaansluiting in de meterkast had. De telefoon werkt, in de meterkast inderdaad:). Ga eens kijken hoe zo’n kabel getrokken kan worden..

 11. ik heb gisteren UPC geinstalleerd (modem inderdaad in de meterkast) en het werkt prima. m’n telefoon staat nu wel in de meterkast wat een beetje vreemd is. ik overweeg nu i.p.v. een kabel te trekken zo’n dect telefoon te kopen met twee handsets, waarbij het basisstation in de meterkast blijft en de tweede set in de woonkamer. is dat een goed idee denken jullie?

  • Ja, dat zou heel goed kunnen werken, al blijf ik het zonde vinden dat je een dure handset ongebruikt in de kast hebt staan. Een lijntje trekken kan wellicht ook (afhankelijk van de indeling van je huis).

   • Ik kwam er deze week dus ook achter dat ik, in m’n nieuwbouwhuis, de modem in de meterkast moet zetten en van daaruit de telefoon en interactieve tv moet aansluiten. (met draad welteverstaan!) Ik heb ook nog een spelccomputer waar ik zo af en toe online op game; ook deze moet, vanuit de mterkast, met een draad, naar de woonkamer toe. Dit is toch niet anno 2013?? Dit moet toch makkelijker, met minder snoeren en minder frustratie kunnen?

 12. hallo beste mensen!
  Wel een oud onderwerp, maar die nog steeds geldt!
  ik ben ook aan het nadenken om van mijn losse abo’s naar een 3 in 1 abo van UPC te overstappen, met name omdat mijn huidige ADSL internet is 20Mb en UPC biedt 120Mb. Maar voor dat ik de boel ging bestellen zat ik de handleiding van UPC te lezen om te weten of de installatie een beetje te doen is. Wat blijkt is dat ik ook inderdaad mijn modem in de meterkast zou moeten plaatsen wat bij mij onhandig is omdat het buiten mijn woning staat (appartementen complex). Ik heb als eerst geen stopcontact in de meterkast om een modem aan de stroom te sluiten. ten tweede, wordt op de website van UPC geadviseerd om bedraad te werken als men op internet gaat omdat het sneller zou zijn (via ethernet kabel vanuit modem dus). Apart dat Suzanna wordt verteld dat ze ook draadloos verbonden kan worden! Dit is voor mij onmogelijk om bedraad te zijn als die modem in de meterkast zit. Ik heb trouwens meerdere elementen in een netwerk die allemaal bedraad zijn (WD mediaplayer, Denon Receiver). Ik weet dat ze bedraad aan een router kunnen hangen die zelf verbinding maakt met de draadloze modem maakt maar dat wil ik niet omdat die meterkast te ver zit en ik zie het al gebeuren dat de verbinding niet sterk genoeg is door die afstand!
  zelfde probleem met telefonie…dit is toch om te lachen dat er wordt gezegd dat die telefoon in de meterkast kan zijn als je toch draadloos belt. Ik ga geen base in de meterkast zetten!
  mijn vraag is dus hoe jullie dat hebben opgelost? hebben jullie toch gekozen voor de aansluiting in de woonkamer met de woonkamer splitter? is dit voor jullie een goede oplossing en werken de diensten goed (TV. telefonie en internet snelheid)?
  Als de modem niet direct bij de AOP zit, zou een versterker eventueel een signaal verlies kunnen compenseren (voor de snelheid van internet en TV)?? ik ben eigenlijk bang dat ik straks aan een jaar contract vast zit als het niet goed werkt!
  wat raar is, is dat de horizon mediabox niet dichterbij de AOP moet liggen voor een sterk signaal en een gewone modem wel! Alleen om die reden zou ik voor Horizon kiezen als het goed werkte omdat hij rechtstreeks aan de coax doos in de woonkamer hangt maar gezien alle hellende van gebruikers, wil ik bewust geen Horizon box !
  Hoe hebben jullie dit dus opgelost en zijn jullie tevreden?

 13. Arnaud, het is natuurlijk een gok, maar ik zou er vanuit gaan dat je het modem gewoon kunt aansluiten in de woonkamer. Dat deed ik destijds ook en als er problemen zijn, gewoon tijdelijk het modem in de meterkast zetten op het moment dat de monteur (eventueel) langskomt.

  9 van de 10 keer zal een probleem namelijk niet aan de bedrading in huis liggen, maar aan het modem / contact met UPC.

  Succes!

 14. Ik had het zelfde probleem,maar dan by xs4all,daar werkt het ook zo.Tot de meterkast.Ik heb geen nwe draad laten trekken.
  Nu zit ik dus met een upc kabel abo wat ik al had voor tv, en een internet en nw tv abo van xs4all,want die wilden het contract voor tv niet terug draaien.
  Dus 2 tv aboos,1 van upc en 1 van xs4all.

 15. Beste Arnaud,ik ben meer dan tien jaar klant bij upc mijn appetement is twaalf jaar oud (Amsterdam) en meter kast ligt buitens huis bij trappen ruimte ik ben sinds bijna twee jaar overgestapt naar horizon mediabox met alles in een 60 mb internet HD zenders onbeperkt bellen.mijn tv splitter zit in de meterkast een voor tv wcd in slaapkamer een tv wcd in woonkamer wat ik wil zeggen is dat mijn mediabox gewoon aangesloten in de woonkamer zonder woonkamer splitter want die heb je niet nodig en alles werkt prima haarscherp HD zenders bekijken (Philips ambiligt full HD lcd tv echt een aanrader )zestig mb snelheid via WiFi met goede laptop natuurlijk (met een oude behaalde ik max vijfentwintig mb) en drie iPhones een ipad en met laptop alles tegelijk internetten en draadloos tel naast tv werken zonder problemen.
  Wat belangrijk is je coax kabel kopen bij upc winkel want hun hebben speciale kabel dikker dan normaal en kabel stekkers een mannelijk een vrouwelijk die moeten van metaal zijn dus geen plastic is ook te koop bij upc winkel en als laatste kabel lengte moet niet meer dan tien meter zijn bij mij is dat twee meter dus dicht mogelijk bij je tv wct om signaal verlies tegen te gaan.
  Voeger had ik vier kastjes voor alles nu met een mediabox ben je klaar en zonder gedoe met je aansluitingen in je meterkast, wat ik ook niet begrijpt dat meeste mensen allerlei problemen ondervinden,mijn ervaring zeer tevreden.
  Mvg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *