NS e-Ticket verplicht identificatie

Posted on by 3 comments
Download PDF

Onlogische regels. Ik heb er een bloedhekel aan. Er zijn veel meer regels dan we nodig hebben in de wereld (en helaas steeds meer in de ooit vrije, liberale hoofdstad, Amsterdam) dus als ze ook nog onlogisch zijn irriteert het me. Combineer dat met een privacy-gevoelige kwestie en ik ben boos genoeg om er een post aan te wijden.

De NS biedt de mogelijkheid aan om een treinkaartje via internet te kopen. Heel fijn dat het kan. Je betaalt voor het e-ticket dezelfde prijs als wanneer je anoniem uit een automaat een kaartje koopt, maar je bent voor de e-ticket verplicht om je naam en geboortedatum in te vullen en in de trein naast je uitgeprint ticket ook identificatie te laten zien.

Toen ik gisteren in de trein de conducteur vroeg naar de reden hiervoor antwoordde hij dat het kaartje niet overdraagbaar is aan een ander. Logisch toch? Erm nee, niet logisch. Als ik er korting op had gekregen wel, maar als het een gewoon kaartje is voor de volle prijs, dan mag ik dat toch geven aan wie ik wil? Met een kaartje uit de automaat kan dat – dus is het naar mijn redenatie niet logisch dat het met een e-ticket niet zo zou zijn.

Kan iemand me uitleggen of ik hier een denkfout maak?

3 comments on “NS e-Ticket verplicht identificatie

  1. De denkfout is dat je er vanuit gaat dat het logisch moet zijn! Al jarenlang moet (moest?) je bij het loket je kortingkaart laten zien om een kaartje met korting te kopen, terwijl je dat uit de automaat (goedkoper!) gewoon zo kunt krijgen. Ooit was ik op Utrecht CS en moest twee kaartjes met korting (voor mij en een vriend). Kreeg er maar een van die NS mevrouw, want vriend was nog aan het parkeren. Ik opnieuw in de rij dus, en kreeg het tweede kaartje aldus toch. Met vertraging….

  2. Ik denk dat je gelijk hebt. Logica zoeken bij de NS (en zoveel andere instanties) is a waste of time.

  3. Volgens mij heeft de NS zelfs juridisch geen gelijk. De wet zegt dat conducteurs alleen naar een ID mogen vragen bij zwartrijders. Welnu, als je een e-ticket hebt ben je geen zwartrijder. NS heeft dus als het ware een eigen wet bedacht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *